Stel je eens voor: een doktersbezoek in 2015. Geen moeizame omschrijving van vage klachten meer, een diagnose met veel giswerk en behandelingen die toch niet blijken aan te slaan. Nee, want we hebben allemaal nano-bots in onze bloedbaan die nauwkeurig onze lichamelijke conditie meten en desgewenst automatisch medicijnen afgeven die ergens in je lichaam zijn opgeslagen. Toekomstmuziek? Nee hoor, deze technologie bestaat al.

Dit is maar één van de vele toepassingen op het gebied van nanotechnologie. Nanotechnologie is een breed begrip en verwijst naar het manipuleren van de kleinste deeltjes, zodat stoffen andere eigenschappen krijgen. Het is een vorm van ingrijpen in de natuur, waardoor natuur en techniek uiteindelijk één en hetzelfde worden. Is dat eng? Ja en nee.

Al zolang hij op aarde is grijpt de mens in in de natuur. Het is onze manier van leven geworden. Niets nieuws onder de zon. Als je bedenkt hoeveel zaken we nu al heel gewoon vinden, waar honderd jaar geleden veel weerstand tegen was, kun je ervan uitgaan dat hetzelfde geldt voor baanbrekende vernieuwingen van nu. Maar toch……

Veel toepassingen van technologie die op het eerste gezicht fantastisch lijken, kunnen best gevolgen hebben die je niet meteen doorziet. In het doktersvoorbeeld: als iedereen is voorzien van nano-bots, dan is het misschien niet meer acceptabel dat je je nog ziek meldt bij je baas. Heb je dan nog wel een keus of je medicijnen wil slikken of niet, met het risico je baan te verliezen?

Gelukkig leven we nog niet in een ‘big-brother’ samenleving, maar er zijn veel ontwikkelingen gaande die hoe dan ook impact op ons leven gaan krijgen. Daarom is het goed om te blijven bedenken wat je zelf eigenlijk vindt van bepaalde nieuwe producten, toepassingen en mogelijkheden. Zodat je voor jezelf een grens kan bepalen: tot zover wil ik gaan.

Meer weten? Kijk eens op Kennislink voor heel veel nanonieuws of op de (Engelstalige) site Nano&Me om te ontdekken hoe nanotechnologie al verweven is met jouw dagelijks leven. Of als je ons event hierover op 4 juni hebt gemist: neem deel aan het theaterdebat Nano is Groot dat de komende maanden nog in het land tourt.

Terug naar Magazine