In september 2014 startte Firma Hoe Dan Wel (juist, de firma van Suzan Doodeman, die bij ‘Wie ben ík?’ van De Bovenverdieping sprak) met SocialStart. 15 trainees begonnen aan de uitdaging om 13 ondernemende projecten in de non-profitsector op te zetten. De organisaties die hen ontvingen liepen uiteen van het Rode Kruis tot Cordaan, van een uitgeverij dat het taboe op psychiatrische ziektes doorbreekt tot een klooster in de Bijlmer. Het doel was enerzijds om nieuwe verdienmodellen te brengen in een sector die nog veelal afhankelijk is van subsidie. Anderszijds biedt SocialStart net-afgestudeerden een kans om in deze sector ervaring op te doen, en eigenaarschap te krijgen over een project.

En de resultaten waren – net als het project – bijzonder succesvol:

  • 6 ondernemingen opgericht – Firma Koos, Respijthuis A’dam, KlusLAB, Care for Cars, Dus.collectief, Kleibier
  • 5 contractverlengingen
  • 11 van de 13 ondernemingen/projecten worden verder uitgevoerd
  • bij 7 van deze 11 projecten blijft de socialstarter betrokken als ondernemer of uitvoerder
  • 15 SocialStart-alumni – alle trainees willen zich vol enthousiasme blijven inzetten voor meer sociaal ondernemerschap!

Als resultaat van SocialStart komt er een respijthuis in Amsterdam – waar mantelzorgers even ontzorgd kunnen worden – en een zorghotel, waar mensen met zorg lange of korte tijd kunnen verblijven als zij Amsterdam willen bezoeken. Je kunt prachtige kunst, servieswerk of cadeau-artikelen kopen bij ondernemingen die door de SocialStarters zijn opgezet. En het klooster in de Bijlmer krijgt haar eigen bier! Meer over de SocialStarters en hun ondernemingen kun je hier lezen.

Bovendien hebben de SocialStarters zich verenigd in een collectief: DUS. Uw sociale denktank. Dit is een collectief van jonge, zelfstandige ondernemers met de gezamenlijke ambitie om op een creatieve, ondernemende en innovatieve manier maatschappelijke problemen aan te pakken. Hun doel is om te werken aan een wereld waar elke onderneming per definitie sociaal is. Dus. kan ook ingezet worden om ideeën uit te voeren en projecten te organiseren. Dus. werkt zowel voor profit als non-profit organisaties. Wie weet kunnen ze iets voor jou betekenen!

Ook De Bovenverdieping gaat met het DUS. collectief in zee. Hoe precies? Dat houden we nog even een verrassing. Je hoort er snel genoeg van!Terug naar Magazine