INSPIRATIESHOTS: een sfeervolle proeverij van inzichten

De reeks ‘inspiratieshots’ vond plaats op De Ceuvel van januari tot en met juni 2015. Elke 2e woensdag van de maand een inspirerende spreker, fijn publiek en goede gesprekken. Lees hieronder het verslag van Linda van Linda Roos & Media, over deze bijzondere avonden.

Hoe geef je jouw toekomst vorm in de maatschappij van vandaag? Dat was de grote vraag van de Inspiratieshots-reeks, waarvan woensdag 13 juni alweer de voorlopig laatste editie werd georganiseerd op De Ceuvel. Met thema’s als werk vinden dat bij je past, duurzaam ondernemen, een sociaal kapitaal opbouwen en meer mindful door het leven gaan, probeerden we in de afgelopen zes maanden antwoord te vinden op die grote vraag.

Waarom?
Omdat in deze tijd alles razendsnel gaat. De technologische ontwikkelingen, de onophoudelijke stroom aan informatie… Vind in die chaos maar eens jouw eigen plekje. Hoe kom je erachter wat jij kunt bijdragen? Hoe zorg je ervoor dat je opvalt en je je eigen stem kunt laten horen? Vragen die je soms liever uit de weg gaat, of waar je misschien niet eens bij stilstaat. Want ja, daar heb jij écht geen tijd voor in die vliegensvlugge maatschappij van tegenwoordig! Toch is het nodig hier aandacht te besteden. Je ziet constant om je heen hoe de wereld verandert: de arbeidsmarkt ziet er heel anders uit dan tien jaar geleden, duurzaam en sociaal ondernemen is niks nieuws meer en soms bijna een must, je hoort niet zo vanzelfsprekend meer bij een vaste groep (bijvoorbeeld geloof of baan) maar moet voor jezelf bepalen wat voor jou belangrijk is… En hoe zorg je ervoor dat je jezelf daar stevig tussen kunt manifesteren?

Durf te doen
Door op een laagdrempelige manier en met behulp van een inspirerende spreker in gesprek te gaan met een groep gelijkgestemden, kwamen één voor één de antwoorden boven water. Proberen, experimenteren, durven en doen zijn veelgenoemde werkwoorden die hier goed bij passen. Je eigen onderneming? Doen! Erachter komen welk werk bij jou past? Proberen! Stilstaan in het moment en de waan van alledag even laten voor wat het is? Experimenteren! Maar wel met de kennis, inzichten en goede adviezen van de sprekers en uit de gesprekken met elkaar als basis.

Inspiratieshot vol inzichten
Daar komt bij dat de plek waar de Inspiratieshots werden georganiseerd, De Ceuvel, natuurlijk zelf is ontstaan door gepassioneerd ondernemerschap, het verschil willen maken en het anders willen doen. Dat inspireert en heeft zeker bijgedragen aan de telkens weer open sfeer tijdens ieder Inspiratieshot. Door die openheid van zowel de spreker als het publiek, ontstonden als vanzelf verbindingen en werden de inzichten die waren opgedaan uitvoerig besproken en beoordeeld. Maar hoe komt het toch dat dat in het dagelijkse en doodnormale leven niet zo snel gebeurt?

Geen tijd?!
Dat lijkt te komen door één hardnekkig obstakel: tijd. We hebben ‘geen tijd’ om uit te zoeken wat we echt willen of willen niet zoveel moeite steken in het beter leren kennen van nieuwe contacten. Terwijl dat zoveel op kan leveren! Tijd heb je niet, dat máák je. En daar is lef en doorzettingsvermogen voor nodig. Lef om stappen te zetten die je voorheen altijd voor je uitschoof of waar je niet eens over na wilde denken (je vaste baan opzeggen, je passie ontdekken, je eigen onderneming opzetten) en doorzettingsvermogen om te blijven streven naar je doelen wanneer het minder goed gaat. En dat is nu precies wat tijdens de Inspiratieshots opeens allemaal mogelijk lijkt!

Een paar voorbeelden van inzichten die zijn opgedaan tijdens de Inspiratieshots:

  1. Jij bent een merk. Het gaat er op de arbeidsmarkt niet alleen meer om dat je jezelf als professional weet te profileren, maar ook als persoon. Je bent een tekstschrijver, marketeer of architect. Maar welke persoon schuilt daar achter? Je moet jezelf meer dan ooit leren onderscheiden. (#1 Werk vinden dat bij je past)
  2. Netwerken is niet onpersoonlijk. Veel mensen vinden netwerken vreselijk geforceerd of onpersoonlijk. Maar zo gaat het tegenwoordig al lang niet meer. Je kunt netwerken juist erg dicht bij jezelf houden, je hoeft er geen harde salesjongen voor te zijn. Op die manier wordt netwerken leuk en geeft het je energie. (#3 Sociaal Kapitaal)
  3. Mindful leven is bewust leven. Mindfulness hoeft geen ingewikkelde en spirituele praktijk te zijn. Mindful met dingen bezig zijn of mindful door het leven gaan is niets anders dan stilstaan bij de dingen die je doet, hoort, ziet, voelt, proeft. Het is bewust de dingen doen waar je mee bezig bent, of even bewust stoppen met waar je mee bezig bent en stilstaan in het moment. (#6 Workshop mindfulness)

Elk Inspiratieshot werd afgesloten met een ‘live’ inspiratieshotje (bruisende 7Up met een mierzoet beetje Pising Ambon – jawel, in de kleur van De Bovenverdieping) en een gezellige borrel, waarna iedereen vol goeie moed, geïnspireerd en met een hoofd overlopend van de inzichten weer op weg naar huis ging.

Klik hieronder voor een impressie van de thema’s