Big City. Altijd wat te doen, 24 x 7. Gezin, werk, hobby en ontspanning. Nieuws. Facebook, Linkedin, Whatsapp en Twitter. Film, theater, festival en sportevenement. En nog veel meer. Hoe komt deze draaimolen in je hoofd nog tot stilstand?

Rusteloosheid. Is dat een nieuw fenomeen? Welnee. Al eeuwen lang hebben mensen het gevoel dat ze het (te) druk hebben. Maar het is wel zo dat wij op één dag net zoveel nieuwe informatie te verwerken krijgen als een middeleeuwer in één maand. Hoewel we evolutionair ons daarop aangepast lijken te hebben, is dat nogal wat. Een Amerikaanse onderzoeker heeft uitgezocht dat we per dag meer dan 100.000 woorden consumeren. Ter vergelijking: een pil als Oorlog en Vrede van Leo Tolstoj, heeft nog niet de helft van dat aantal.

In onze tijd is het daarom logisch dat zoveel mensen op zoek zijn naar nieuwe manieren van rust vinden. Vandaar ook dat meditatie weer volop in de belangstelling staat. Vind je mediteren maar zweverige onzin? Bekijk dan onderstaand filmpje eens, waarin Andy Puddicombe aan de hand van een eenvoudige animatie uitlegt wat mediteren eigenlijk is. De New York Times zei ooit over hem: ‘Andy Puddicombe is doing for meditation what Jamie Oliver has done for food‘.

Als je denkt: dat wil ik ook! dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Het makkelijkst is misschien de Headspace app van Andy, waarmee je thuis direct aan de slag kunt. Maar als je het lastig vindt om jezelf die discipline op te leggen, dan kan je het ook als een soort ‘work-out’ in groepsverband doen, bijvoorbeeld met Martijn Han, die mindfulness-trainingen geeft, speciaal voor dertigers. Of natuurlijk de traditionele aanpak: neem daarvoor eens een kijkje op de website van Zen.nl. Maar als je even zoekt, blijken er ook speciale sessies te zijn voor beginners, moeders, dummies, kinderen… Tegenwoordig hoort een beetje mediteren bij een gezonde geest in een gezond lichaam!

Terug naar Magazine