Nog zo’n balansgevoelig dingetje: WERK. Het schijnt nogal uit te maken voor je algehele welbevinden in hoeverre je ‘je ei kwijt kunt’ in je werk. Hoeveel van jezelf je erin kunt leggen dus. Hoe zelfstandig je keuzes kunt en mág maken. Hoeveel invloed je hebt op lange termijn strategieën en in hoeverre je met jouw ideeën daaraan kunt bijdragen.

Waar dit alles in optima forma aanwezig is, is in het Ondernemerschap. Met een hoofdletter O. Want ik heb toch het idee dat het Ondernemerschap in onze tijd een beetje verheerlijkt wordt. Dat de ondernemer bovenaan in de pikorde staat. En vooral de Start-upper dan hè. Daar is Amsterdam eigenlijk alweer te klein voor geworden…

Wat er niet altijd bij wordt verteld, is dat ondernemen hard werken is. Niet alleen in uren, maar vooral ook geestelijk: je allerlei vaardigheden zelf moeten aanleren, kunnen omgaan met een ‘luchtproject’ (eindresultaat én de weg ernaartoe zijn niet altijd duidelijk), zelfstartend zijn, het gaatje in de markt weten te vinden, je verhaal aan de doelgroep kunnen verkopen, lastige beslissingen nemen, teleurstellingen incasseren, opstaan en weer doorgaan.

Gelukkig is de redding nabij, in de vorm van ondernemers die met diverse programma’s andere (startende) ondernemers helpen bij hun zoektocht. En je dus stapje voor stapje op de rit kunnen zetten als je voelt dat het ondernemersbloed door je aderen stroomt, maar je gewoon niet zo goed weet waar je moet beginnen. Of als je vastgelopen bent in je pogingen van je passie je werk te maken.

Zo is daar de Upstarter, de Rebel Accelerator, de Superhelden Academy, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mooie programma’s waarbij je even kunt stilstaan bij wat je nu eigenlijk wilt, en concrete handvatten krijgt om uitvoering aan je droom te geven. Waar je in uitwisseling met anderen kunt werken aan jóúw verhaal, jouw route, jouw unieke verkooppunten. Erg fijn om dat op een rijtje te krijgen en je dus te bezinnen vóórdat je begint.

Waar dit soort programma’s daarom ook een toegevoegde waarde hebben, is op het vlak van zelfinzicht.  Want bén je eigenlijk wel een ondernemer? Of functioneer je gewoon veel beter in een leuke onderneming van iemand anders? Ze zeggen wel eens: ‘als je taarten bakken leuk vindt, ga dan bij een bakker werken’. En begin vooral niet voor jezelf. Want je zult zien dat het grootste deel van je tijd opgaat aan andere dingen, zoals administratie, acquisitie, personeel, strategie, etc. En je aan taarten bakken eigenlijk niet zoveel meer toe komt. Ondernemer worden is niet het ultieme doel. Je eigen balans vinden tussen doen wat je leuk vindt en dat op de best mogelijke plek voor jou doen, wel.

Terug naar Magazine