Wendbaar en Jazz

Een wendbare onderneming creëren is de ambitie van veel organisaties. Wat houdt dat eigenlijk in? En wat heeft dat in ’s hemelsnaam te maken met jazz? Als consultant en jazzmuzikant is dit mijn visie op wendbaar organiseren.

1 Talent en vakmanschap als uitgangspunt

De band moet staan. Dat wil zeggen: goede vaklui die weten wat van hen wordt verwacht. Die met passie en plezier muziek maken en daarbij ook zakelijk en professioneel zijn. Die hun instrument beheersen en weten wat het publiek wil horen en daarop in weten te spelen. Die daarbij integer blijven aan zichzelf en hun product en tegelijkertijd alles geven om het publiek tevreden te stellen.

2 Teamwork

Een jazzband is geen one-man-show. Het resultaat is afhankelijk van de prestatie van de band als geheel. Soms treed je op de voorgrond. De meeste tijd sta je op de achtergrond en ben je bezig om je collega’s te ondersteunen om de beste prestatie te leveren. Je staat met z’n allen op het podium in de spotlights. Het publiek ziet alles wat er op het podium gebeurt en beschouwt de band als één geheel. Hoe goed je met elkaar hebt gepresteerd voel je aan het applaus na afloop.

3 Improviseren

Veel mensen vinden dat magisch. En in zekere zin is het dat ook. Improvisatie is de kern van wendbaar organiseren. Improviseren is je eigen creativiteit, ideeën en invalshoeken gebruiken om de basismuziek te verrijken en te versterken. Aanvoelen van je publiek en inspelen op de reactie die je krijgt. Als dat lukt en je waardering oogst van je collega’s en je publiek, dan krijg je vleugels. Een magisch gevoel, omdat je weet dat je iets bijzonders hebt kunnen geven aan je publiek. Daarmee heb je je onderscheiden en komt je publiek weer terug.

4 Communicatie

Dat is het belangrijkste element in de samenwerking binnen de band. Naar elkaar luisteren. Aanvoelen op welk moment je moet reageren en wanneer je een ander niet in de weg moet staan. Een ritmisch patroon van je collega versterken, zodat de rest van de band daarin meegaat. Continu alert zijn. Aan je collega’s kunnen zien dat ze klaar staan om het na jouw solo van je over te nemen. Die vorm van communicatie is samenwerken op het hoogste niveau.

5 Leiderschap

De rol van de bandleider is niet te onderschatten. De bandleider bepaalt in grote lijnen het product dat wordt aangeboden en zoekt daarbij de juiste mensen. Hij zet het kader neer waarbinnen de muzikanten zelf hun creativiteit kunnen inzetten en elkaar kunnen vinden in de samenwerking. Daarbij stelt hij zich dienstbaar op door ruimte te geven en te luisteren naar wat er gebeurt. Door op de juiste momenten stelling te nemen en knopen door te hakken stimuleert hij het proces en krijgt het resultaat vorm in de juiste flow.