Zo eens in de zoveel tijd lezen we een interview met iemand in de krant, of een opiniestuk over de tijd waarin we leven, of een tweet met een kort-door-de-bocht-mening, en dan denken we: precies. Daarom is er dus De Bovenverdieping! Deze inzichten willen we je niet onthouden, dus vanaf nu vind je er elk kwartaal eentje in het Magazine HxBxD. De Bovenverdieping is meer dan alleen de organisator van gezellige en inhoudelijke events. We vormen een beweging van mensen die het leuk vinden samen richting te geven aan de wereld om ons heen. En – als het zo uitkomt – ook een beetje aan jezelf. Ambitieus? Best wel. Maar ook leuk. En zinvol. Doe je mee?

Deze inzichten lazen we in een interview met trendwatcher Mare Nieborg in Trouw van 3 januari:

We zitten op een kantelpunt. Het vorige vooruitgangsideaal van alleen maar méér is over zijn hoogtepunt heen; we staan nu aan het begin van een nieuw vooruitgangsideaal en een totale herdefiniëring van bestaande structuren. Alle structuren gaan op de schop. Neem het winstmaximaliserende bedrijf. Dat kan toch nooit goede, eerlijke producten maken? Je kunt er veel geld mee verdienen, maar de basis van dat model is ziek. Veel mensen zien dat, maar iedereen houdt er nog aan vast. Er is weerstand tegen verandering. Maar op een gegeven moment klapt het. Dat is allemaal onderdeel van de grote herdefiniëring.

In Nederland leeft dat gevoel ook, de mensen worstelen met regels en werkdruk, ze maken de balans op: waarom doe ik dit? Ze storten zich op triviale dingen als winkelen en de hele dag op hun smartphone kijken naar ongein om maar niet te hoeven nadenken. Hedendaags opium, schijnoplossingen zijn het. Op televisie ’s avonds naar nietszeggende verdoving kijken, en de dag is weer voorbij…

En dat weerhoudt ze om in actie te komen tegen hun werkelijke onvrede. Terwijl we goud in handen hebben. Dat we zelf omslagen kunnen bewerkstelligen; van overheden moet je de omwentelingen niet verwachten. We zijn veel te geduldig, veel te verdoofd. Hup, aan de slag. Schrijf een manifest, op de barricaden.

Waarom nu?

Omdat wat we nu kunnen bereiken een historisch unicum is, waar de industriële revolutie bij in het niet valt. Individuen hebben vandaag de dag echt de mogelijkheid zelf een beweging in gang te zetten, dankzij internet. Dat is het levensgevoel van nu: één persoon kan de wereld naar zijn hand zetten – dat besef bestond 50 jaar geleden nog niet. Daarom denk ik dat mijn stokpaardje, die herdefiniëring van bestaande structuren, er nu echt aankomt.

Kijk, geschiedenis wordt onder je ogen geschreven zonder dat je het doorhebt. Wij leggen dingen bloot, die verandering is nu al aan de gang. Ook door de crisis, die wrikt wat vastzat los, mensen raken hun baan kwijt of durven die gek genoeg op te zeggen om hun eigen zaak op te zetten. Dat veroorzaakt een sneeuwbaleffect, je hebt een klein beginnetje nodig om wat groots in gang te zetten.

Terug naar Magazine